Fazekas Mihály: Lúdas Matyi

Fazekas Mihály: Lúdas Matyi

Fazekas Mihály: Lúdas Matyi

Fazekas Mihály elbeszélő költeménye, a Lúdas Matyi akár népmesei alkotás is lehetne. Főhőse, Lúdas Matyi, igazi józan paraszti ésszel megáldott népmesei hős, a nép gyermeke, aki elégtételt vesz a szegényeket sanyargató hatalmasságon. Igazán vidám hangulatú, kultúránkba szervesen beépült, közismert kötelező olvasmány.

Szerző: Fazekas Mihály (1766-1828)
Műfaja: elbeszélő költemény
A mű születése: 1804
Első megjelenése: 1815

“Én Uram a’ fizetést köszönöm; ha az Isten erőt ád,
‘S Életben megtart, majd megszolgálom; azért tsak
Róvja fel a’ kapu fél fájára, hogy el ne felejtse:
Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!”

A Lúdas Matyi alcíme szerint Egy eredeti magyar rege négy levonásban. Mindegyik levonás tulajdonképpen egy-egy verés története. Az elsőben Döbrögi nagyságos úr vereti meg Lúdas Matyit, a további háromban pedig, ígéretének megfelelően, Lúdas Matyi háromszor adja vissza a kapott verést.

A mű elején Matyi naplopó sihederként jelenik meg, aki édesanyja ludaival próbál kufárkodni a döbrögi vásárban. Ott azonban a  ”hatalmas Döbrögi Úr [...] ki magáról / Azt tartotta, hogy ott neki a’ Felség se parantsol” elveszi ludait és Matyit engedetlenségéért megvesszőzteti. Lúdas Matyi megígéri az uraságnak, hogy háromszorosan adja neki vissza a verést, amiért ismét jól helyben hagyják. Ezt követően Lúdas Matyi messzi földekre elvándorol, majd évekkel később számos mesterségben és nyelvben járatosan tér vissza, hogy Döbrögin elégtételt vegyen. Kihasználva Döbrögi nagyravágyását először olasz ácsnak adja ki magát és az uraságot rászedve visszafizeti az első “törlesztőrészletet”. Döbrögi ebbe igencsak belebetegszik, így a második verést a magát orvosnak kiadó Lúdas Matyitól kapja. A harmadjára a köznép szimpátiájának támogatásával veri meg lúdas Matyi Döbrögit: Egy fiú eljátsza Matyi szerepét és Döbrögi valamennyi emberét utána küldi, hogy elkapják, így egyedül maradva Lúdas Matyi harmadszor is elégtételt vehet rajta:

“…Az Isten
Így bánik, ‘s bánjon valamennyi kegyetlen Urakkal.”

Fazekas Mihály: Lúdas Matyi 'A magyar ifjúsági irodalom alakjai emlékérme sor' illusztrációjaként - ifj Szlávics László munkája

Fazekas Mihály: Lúdas Matyi – A magyar ifjúsági irodalom alakjai emlékérme sor illusztrációja (forrás:http://www.art95.hu/emlekpenzp2.html)

Fazekas Mihály a hexameterben szedett Lúdas Matyi első változatát 1804-ben írta, egy tudta nélkül megjelent “kalóz” kiadást követően átdolgozta és a végső változatot 1817-ben adta ki, most már a saját neve alatt. A történet általános ismertségre tett szert és azóta számos feldolgozása (pl. Balogh István, Móricz Zsigmond) is készült. Fazekas Mihály Lúdas Matyiját többen filmre is vitték, az 1949-ben készült filmadaptációja (Nádasdy Kálmán és Ranódy László rendezésében) például a magyar filmgyártás első, teljes egészében színes filmje. Manapság talán a legismertebb megfilmesítése az 1979-ben Dargay Attila által készített, azóta is méltán népszerű egész estés rajzfilm. A Lúdas Matyi népszerűségét és általánosan ismert humorát mi sem példázza jobban, hogy egy generáció meghatározó vicclapjának, a Ludas Matyinak is névadója lett. Elismertségét és népszerűségét mutatja az is, hogy Fazekas MIhály Lúdas Matyija megjelent a Magyar Nemzeti Bank által 2001-be kibocsájtott ‘A magyar  ifjúsági irodalom alakjai’ emlékérme sorozat tagjaként is. Az emlékpénz ifj. Szlávics László alkotása.

Lúdas Matyi (1949) - Nádasdy Kálmán és Ranódy László filmje


A szerkesztő kedvence: Biri néne :)
Lúdas Matyi (kedvcsináló részlet Dargay Attila rajzfilmjéből)

Hasznos linkek:

Irodalmi Jelen: Fazekas Mihály
Wikipédia: Fazekas Mihály

Wikipédia: Lúdas Matyi
Wikipédia: Lúdas Matyi (Dargay Attila rajzfilmje)
Wikipédia: Dargay Attila
Nádasdy Kálmán és Radnódy László Lúdas Matyi filmjének kritikája
A Lúdas Matyi előzményei és ihlete 

Olvasónaplók, elemzések:

(Az alábbi anyagokat csak tájékozódni ajánljuk, tartalmukért semmilyen felelősséget nem vállalunk!)

éretségizz.com – Fazekas Mihály: Lúdas Matyi
suliháló.hu – Fazekas Mihály: Lúdas Matyi (tartalom)
kotelezokroviden.msnfan.hu – Fazekas Mihály: Lúdas Matyi )olvasónapló rövidítés)
magyaranyag.mindenkilapja.hu – Fazekas Mihály: Lúdas Matyi

A Libri kínálatábólLibri logo - Szophoklész: Antigoné / Kötelező olvasmányok A-Z
Online rendelés esetén akár 5-15% kedvezménnyel! Hozzászólások

Fazekas Mihály: Lúdas Matyi — 1 hozzászólás

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>