Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri Csillagok - Kötelező olvasmányok A-Z

Gárdonyi Géza: Egri Csillagok

Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye mindenki által ismert, “klasszikus” kötelező olvasmány. Népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy 2005-ben “A Nagy Könyv” játéksorozatban az Egri Csillagok lett Magyarország kedvenc könyve.

A romantikus történet főszereplője Bornemissza Gergely,  életének eseményein keresztül bepillantást nyerünk az 1500-as évek magyar történelmébe, a török hódoltság első évtizedeibe. A regény csúcspontja Eger várának 1552-es ostroma.

Szerző: Gárdonyi Géza (1863-1922)
Műfaja: romantikus történelmi regény
Első megjelenése: 1899 (1901)

 

“- Esküdjetek velem – mondotta Dobó. 
A teremben mindenki a feszület felé nyújtotta a kezét. 
- Esküszöm az egy élő Istenre… 
- Esküszöm az egy élő Istenre – hangzott az ünnepi mormolás. 
- …hogy véremet és életemet a hazáért és királyért, az egri vár védelmére szentelem. Sem erő, sem fortély meg nem félemlít. Sem pénz, sem ígéret meg nem tántorít. A vár feladásáról sem szót nem ejtek, sem szót nem hallgatok. Magamat élve sem a váron belül, sem a váron kívül meg nem adom. A vár védelmében elejétől végéig alávetem akaratomat a nálamnál feljebb való parancsának. Isten engem úgy segéljen! 
- Úgy segéljen! – zúgták egy hanggal. 
- És most magam esküszöm – szólt Dobó, két ujját a feszületre emelve. – Esküszöm, hogy a vár és az ország védelmére fordítom minden erőmet, minden gondolatomat, minden csepp véremet. Esküszöm, hogy ott leszek minden veszedelemben veletek! Esküszöm, hogy a várat pogány kezére jutni nem engedem! Sem a várat, sem magamat élve meg nem adom! Föld úgy fogadja be testemet, ég a lelkemet! Az örök Isten taszítson el, ha eskümet meg nem tartanám! 
Nem kételkedett azon senki. Lángolt mindenkinek az arca, mert tűz égett mindenkinek a szívében. A Dobó esküjére minden kard kivillant. Egy lélekkel kiáltották: 
- Esküszünk! Esküszünk!”

Az Egri csillagok 1533 és 1552 között játszódik. Főhőse Bornemissza Gergely, aki nem éppen békés körülmények között birtokába jut egy török amulettnek, melynek eredeti tulajdonosa mindent megtesz annak visszaszerzéséért. A kalandos történeten keresztül a XVI. századi magyar történelem eseményei elevenednek meg korhű ábrázolásban. A végkifejlet során az események szálai végül is az egri vár 1552-es ostromában futnak össze. Az Egri csillagok második fele az ostrom részletes bemutatása részben Tinódi Lantos Sebestyén korabeli elbeszélései alapján. Gárdonyi regénye történelmi hűséggel állít emléket az egri diadal hőseinek.
Az Egri csillagok népszerűségét tekintve vitathatatlanul Gárdonyi Géza életművének csúcspontja. Ezt nem az izgalmas történetvezetéssel vagy az elmélyült kutatáson alapuló részletekbe menően hiteles korábrázolással érte el, hanem azzal, hogy az Egri csillagokkal sikerült megteremteni a “nemzeti mitológiát”, az egyszerű ember értékrendjét és hősiességét középpontba állítva – nem utolsó sorban -, máig élvezetes formában.
Az Egri csillagokból 1968-ban Várkonyi Zoltán (azóta is) népszerű filmet forgatott a korszak legnagyobb magyar színészeivel. A filmforgatáshoz díszletként emelt “Egri vár” ma is látható Pilisborosjenő határában.

Egri csillagok – trailer (Várkonyi Zoltán filmje)

2013-ban emlékezünk meg Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójáról. Ebből az alkalomból az egri vár ostromának végét, október 17-t Gárdonyi Géza emléknappá tervezik nyílvánítani.

Hasznos linkek:

Dobó István vármúzeum – az egri vár honlapja
Egri csillagok kvízjáték
Wikipédia: Egri csillagok
Wikipédia: Egri csillagok (film)
Wikipédia: Egri vár
Wikipédia: Egri vár (Pilis)
Wikipédia: Gárdonyi Géza

Olvasónaplók, elemzések:
(Az alábbi anyagokat csak tájékozódni ajánljuk, tartalmukért semmilyen felelősséget nem vállalunk!) 

Gárdonyi Géza: Egri csillagok
olvasonaplok.sulihalo.hu – Gárdonyi Géza: Egri csillagok
doksi.hu: Egri csillagok – tartalom
eduline.hu: Gárdonyi Géza: Egri csillagok
olvasonaplopo.blogspot.hu: Gárdonyi Géza: Egri csillagok - AJÁNLOTT! 

A Libri kínálatábólLibri logo - Szophoklész: Antigoné / Kötelező olvasmányok A-Z
Online rendelés esetén akár 5-15% kedvezménnyel! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gárdonyi Géza: Egri csillagok (Talentum diákkönyvtár) - Kötelező olvasmányok A-Z

Gárdonyi Géza: Egri csillagok (Talentum diákkönyvtár)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hozzászólások

Gárdonyi Géza: Egri csillagok — 2 hozzászólás

  1. Imádom minden oldalát,ez tényleg egy kiemelkedő mű,viszont nem hatodikban kéne ezt feladni. A mai fiatalok(ahogy azt mondani szokták) nem igazán szeretnek olvasni,és ha az lenne a fő cél,hogy megkedveljék az olvasást,talán egy vékonyabb könyvet kéne feladni,mert így már csak a könyv vastagsága miatt sem fogják elolvasni. Ettől függetlenül nagyon szeretem,12 éves vagyok,és mindent értek belőle.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>