Madách Imre: Az ember tragédiája

 

Madách Imre: Az ember tragédiája

Madách Imre: Az ember tragédiája

Az ember tragédiája a magyar drámairodalom kiemelkedő gyöngyszeme, Madách Imre legismertebb alkotása.

Szerző: Madách Imre (1823-1864)
Műfaja: drámai költemény
Első megjelenése: 1862

A drámai költemény kifejezés eredetileg Byrontól ered. Az ilyen műveket szokták emberiségkölteménynek, világdrámának, metafizikus tragédiának, lírai-filozófiai drámának vagy könyvdrámának is nevezni. Műfajilag a klasszikus tragédia rokona, de amennyire drámai, legalább annyira lírai is – a cselekménnyel egyanrangúvá válik benne a gondolatiság. Az ember tragédiája ugyanakkor (hasonlóan Goethe Faustjához) kétszintes dráma is. A kétszintes drámában a drámai szituációt nem a szereplők tettei vagy a köztük lévő viszonyok változása alakítja ki, cselekvése vagy az alakok közti viszonyok megváltozása hozza létre, hanem az ábrázolt világnézet. A kétszintes dráma filozófiai kérdéseket boncolgat. Feltételez egy konréton túli, transzcendens valóságot, ami a drámában normaadóként jelenik meg, a szereplők ezen transzcendens síkhoz való viszonya határozza meg a drámai szituációt – a dráma tulajdonképpen a két világ határán bontakozik ki.

23 éves alkotás után 2011-ben debütált Jankovics Marcell animációs adaptációja, az ember Tragédiája, melyben mind a 15 szín más-más stílusban készült.

Jankovics Marcell: Az ember tragédiája – trailer

Hasznos linkek:

Drámai költemény – műfaji meghatározás
Wikipédia: Az ember tragédiája

Wikipédia: Madách Imre 

 

Olvasónaplók, elemzések:
(Az alábbi anyagokat csak tájékozódni ajánljuk, tartalmukért semmilyen felelősséget nem vállalunk!) 

 

A Libri kínálatábólLibri logo - Szophoklész: Antigoné / Kötelező olvasmányok A-Z
Online rendelés esetén akár 5-15% kedvezménnyel! MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>